Բժիշկները կիվին համարում
են վիտամինային ռումբ, որովհետև դրա մեջ պարունակվում են մրդշգերի և բանջարեղենների
համար ռեկորդային քանակությամբ վիտամիններ և հանքային նյութեր: Այս խավոտ կանաչ գնդիկը
հատկապես հարուստ է C վիտամինով: Ուրիշ ոչ մի մրգի մեջ C վիտամինի նման քանակություն
չկա: Եթե ամեն օր մեկական կիվի ուտեք, ձեր օրգանիզմը 100 տոկոսով ապահովված կլինի «վիտամինային
առողջությամբ»:
Ալերգիկներին և մինչև
2 տարեկան երեխաներին խորհուրդ չի տրվում կիվի օգտագործել ալերգիկ ռեակցիաներից խուսափելու
համար:
Բույսը, որին մենք
կիվի ենք անվանում, հայտնաբերվել է Չինաստանում ավելի քան 700 տարի առաջ, և նրա պտուղները
երկար ժամանակ «Չինական հաղարջ» էին անվանում:
Գիտականորեն այս բույսը
«Չինական ակտինիդիա» է կոչվում.
այն Չինաստանի լեռներում աճող վայրի լիանան է:
1906 թվականին չինական ակտինիդիան սկսեցին հաջողությամբ մշակել Նոր Զելանդիայում և մրգին «կիվի» անունը
տվեցին, քանի որ այն շատ նման էր առանց թևերի, գորշ, մազանման
փետուրներով կիվի թռչունին:
Արտաքուստ
համեստ այդ պտուղը հարուստ է E, B2, B3, B6 վիտամիններով,
բետա-կարոտինով, ֆոլաթթվով, հանքային
տարրերով և ֆլավոնոիդներով: Կիվին պարունակում է էնզիմեր,
մրգաթթու և պեկտիններ: Միջին չափի մեկ կիվիի մեջ 75 մգ C վիտամին
է պարունակում:
Չինական ավանդական բժշկության մեջ ակտինիդիան սովորաբար
օգտագործում են մարսողության լավացման, երիկամներում քարերի ձևավորման, վաղաժամ մազաթափության
կանխարգելման համար: Պտուղների բաղադրության մեջ կա ակտինդին բուսական ֆերմենտը, որը
լավացնում է սպիտակուցների յուրացումը: Կիվիի պտուղների ուսումնասիրությունը ցույց
է տվել, որ դրանք կանխարգելում են օրգանիզմում նիտրոզամիների ձևավորումը, ունեն հակաուռուցքային,
հակամուտագենային, հակաօքսիդանտային ազդեցություն, լավացնում են ֆիզիկական աշխատունակությունը:
Նորվեգացի գիտնականները
կիվիի մեջ եզակի նյութ են հայտնաբերել, որին դեռ անուն չեն տվել. այն այրում է զարկերակային
ճարպային պաշարիչները: Որպես հետևանք նվազում է թրոմբերի առաջացման վտանգը: Օրվա մեջ
2-3 կիվի, և մեկ ամիս անց արդյունքն ակնհայտ կլինի: Այս ժամանակահատվածում, գիտնականների
գնահատմամբ, մոտավորապես 15%-ով
նվազում է արյան մեջ վտանգավոր ճարպաթթուների պարունակությունը: Ինչպես ենթադրում են բժիշկ-սրտաբանները, կիվիի
պտուղները կարող են ասպիրինի այլընտրանքային օգտակար տարբերակը դառնալ: Նոր Զելանդիայում
արդեն սկսել են կիվիից ծամվող հաբեր և պատիճներ պատրաստել:
Կարծիք կա` եթե կիվին
բավական հասած է, նշանակում է համեղ է: Եթե շոշափելիս միրգը շատ փափուկ է լինում, նշանակում
է այն արդեն շատ հասած է: Խակ պտուղները կարելի է դնել սեղանին այնպես, որ արևի ճառագայթները
վրան չընկնեն:
Կիվին հիանալի մաքրում
է մաշկը և միևնույն ժամանակ այն հագեցնում է կարևոր վիտամիններով:
Աղբյուր` Գիտելիքների շտեմարան 4
Երևան 2007
Երևան 2007
Комментариев нет:
Отправить комментарий